Home Intro Kamers Foto's Veelgestelde vragen Contact Sponsors Inloggen

Log hier in met je RSK-account.

×

Geschiedenis

Geschiedenis

De geschiedenis van de RSK begon op 14 september 1968 met de oprichting van de Technische Hogeschool Twente. Al snel was er een klein groepje van reformatorische studenten die onder leiding van ds. J. van Amstel samenkwamen. Hieruit is op 19 maart 1973 de Reformatorische Studentenkring opgericht. Met het oog op de lange naam werd al gauw de afkorting RSK gangbaar. Begin jaren 80 was het aantal leden gegroeid naar 20 en werden er naast studiekringen ook Bijbelkringen gehouden. Ook kwamen er meer gezellige activiteiten, zoals weekenden en zeilkampen. In 1988 was het ledenaantal al gegroeid naar 50, waardoor er ook meer structuur nodig bleek te zijn. Er werden algemene ledenvergaderingen gehouden en kringleiders aangesteld over de Bijbelkringen. Verder werd er een ruimte gehuurd voor verenigingsavonden. 

In het nieuwe millennium groeide de vereniging verder tot ongeveer 80 leden. Er kwam meer aandacht voor maatschappelijke betrokkenheid en de RSK werd geregistreerd bij de kamer van koophandel. De jaarlijkse viering van de Dies Natalis (verjaardag) van de RSK werd ook ingevoerd. Op dit moment zit het aantal leden rond de 60. 

Het logo

Hiernaast zie je het logo van de RSK. Het boek in het midden is de Bijbel. Omdat we geloven dat dit Gods Woord is, staat dit bij ons centraal. De cirkel om de bijbel staat symbool voor de kring, de belangrijkste activiteit van de RSK. Met kring komen we samen om God te zoeken. We geloven dat God door de Bijbel in de kringen werkt. Dit wordt uitgebeeld door de open verbinding naar boven, waaruit de pijl komt die door de Bijbel naar buiten gericht wordt. Naar buiten, want als Gods Woord in ons werkt, wordt dit ook zichtbaar voor de wereld om ons heen.

De RSK-leeuw

De RSK heeft haar eigen mascotte: de RSK-leeuw. De leeuw symboliseert zowel de kracht als de knuffelbaarheid van de RSK. De leeuw gaat vaak mee naar conferenties, waar verschillende Nederlandse verenigingen bij elkaar komen. In de tijd sinds de leeuw bij onze vereniging kwam, is hij uitgegroeid tot een gewild ‘brasobject': andere verenigingen zien het als een uitdaging om de leeuw te stelen, om van de RSK een ludieke actie te kunnen eisen om hem terug te verdienen (een fenomeen dat brassen wordt genoemd binnen de studentenwereld). 

Het verenigingslied

Sinds 2013 hebben we een nieuw verenings lied. Het lied gescherven op de wijs van het oude Sovjet-Unie volkslied.  We zingen het RSK lied tijdens verenigingsactiviteiten om 23:45.

Ode aan de leeuw

De leeuw uit het oosten is zelden gedwee.
Hij brult en wij brullen met hem mee.
Tezaam met die leeuw trekken wij erop uit,
we brengen de wijsheid en zingen dan luid:

Refrein:

Oranje is de RSK
Al’t andre is mijn eer te na
Eén en verscheiden, uniek in zijn soort.
Opbloeien in je vriendinkring 
Reden dat je naar Twente ging
Daar waar oranje in Enschede gloort.


De kring is de kern van het grote geheel, 
want samen geloven dat is essentieel.
Verveling bestaat niet en evenmin sleur,
De dagen zijn vol van die prachtige kleur.

Refrein

Je tijd als student wordt het best ingevuld,
wanneer in die tijd ook de leeuw zich onthult.
Die leeuw uit het oosten is zelden gedwee.
Hij brult en wij brullen getrouw met hem mee.

Refrein